Γυναικολογία

 ΓυναικολογίαΗ γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της παρουσιάζει μεταβολές ορμονικές οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στο σώμα της και κυρίως στο γεννητικό της σύστημα. Οι αλλαγές αυτές συντελούνται σταδιακά ξεκινώνοντας απο την εφηβεία και συνεχίζοντας στην αναπαραγωγική ηλικία, την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση.

Είναι λοιπόν σημαντικό η γυναίκα σε όλες αυτές τις φάσεις της ζωής της να απευθύνεται στον γυναικολόγο όχι μόνο όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αλλά και για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ιδιαίτερα από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και έπειτα.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι απαράιτητος διότι κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο γίνεται μια φορά τον χρόνο για τον καθιερωμένο προληπτικό έλεγχο, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που θα οδηγήσουν μια γυναίκα στο γυναικολογικό ιατρείο πιο συχνά. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση, η οποία διακρίνεται σε επισκόπηση αιδοίου – κόλπου – τραχήλου μήτρας και αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, το Τεστ ΠΑΠ, τον υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων, την ψηλάφηση μαστών και την συνταγογράφηση ή εκτίμηση υπερήχου μαστών, μαστογραφίας και αιματολογικών εξετάσεων.

Με την επισκόπηση παρατηρείται το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας και εξετάζεται ο,τιδήποτε μη φυσιολογικό, όπως κάποιος ερεθισμός ή αυξημένα κολπικά υγρά λευκωπά, κιτρινωπά, δύσοσμα, ακόμη και πρασινωπά ή οξυτενή κονδυλώματα κ.α. Με την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, η οποία φυσιολογικά είναι ανώδυνη, ψηλαφάται οποιαδήποτε παθολογική διόγκωση.

Το test-pap γίνεται ετησίως, εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις και χρειαστεί επανάληψη ανά 6 μήνες. Το test-pap είναι κυτταρολογική μέθοδος με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο της μήτρας και τη διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Η προετοιμασία που χρειάζεται είναι απλή. Η γυναίκα δεν θα πρέπει να έχει περίοδο, να μην έχει σεξουαλική επαφή και να μην έχει χρησιμοποιήσει κολπική κρέμα ή υπόθετο τις 3 τελευταίες ημέρες.

Με τον υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων ελέγχονται οι ωοθήκες και η μήτρα και μπορούν να διαγνωστούν κύστεις, ινομυώματα κ.α.

Η ψηλάφηση μαστών είναι σημαντικό μέρος της επίσκεψης στον γυναικολόγο, καθώς και η εκπαίδευση της γυναίκας στην αυτοεξέταση, ώστε να γνωρίζει το

σώμα της και αν διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή να συμβουλευτεί τον γιατρό της. Αν η γυναίκα έχει παλαιότερες εξετάσεις μαζί της εκτιμώνται και συνταγογραφούνται νέες, ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα της υγείας της.

Πολλές φορές οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο εξαιτίας κάποιων ενοχλήσεων στον κόλπο ή κατά την ούρηση. Αυτές συνήθως οφείλονται σε ιό, βακτήριο ή μύκητα, το οποίο έχει προκαλέσει κολπίτιδα-τραχηλίτιδα ή ουρολοίμωξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις λάμβάνεται κολπικό υγρό για καλλιέγεια και αναλόγως δίδεται η κατάλληλη θεραπεία.

Πέραν του προληπτικού ελέγχου μια γυναίκα μπορεί να οδηγηθεί στον γυναικολόγο εξαιτίας συμπτωμάτων για τα οποία αναλόγως επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος διερεύνησης (κλινική και εργαστηριακή) και θεραπεία (φαρμακευτική ή επεμβατική).

Η ζωή κάθε γυναίκας είναι πολυδιάστατη, απαιτητική και η προσφορά της ανεκτίμητη. Γι’ αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να φροντίζει την υγεία της, διότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebooklinkedininstagram

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: 2130276415

Κινητό: 69448210821

E-mail: agadrakdr@gmail.com

Διεύθυνση: Βασ. Παύλου 49 Βούλα, 16673

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc