Μαιευτική

ΜαιευτικήΗ εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο  σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Η περίοδος αυτή, η οποία χαακτηρίζεται από πολλές μεταβολές τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, θα πρέπει να υποστηρίζεται τόσο από το περιβάλλον της γυναίκας όσο και από τους ειδικούς με τον καλύτερο τρόπο ώστε να τη βιώνει ως μια από τις πιο όμοφες περιόδους της ζωής της.

Κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διενεγούνται εξετάσεις γενικές και ειδικές ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή όπως επίσης και κάθε κύηση είναι ξεχωριστή. Ως εκ τούτου η παρακολούθηση της κύησης κάθε γυναίκας είναι εξατομικευμένη καλύπτοντας τις ανάγκες της.

Εξατομικευμένη είναι λοιπόν η φροντίδα σε κάθε γυναίκα είτε προσέλθει στο ιατρείο ζητώντας βοήθεια για τη διερεύνηση υπογονιμότητας, αν προσπαθεί να μείνει έγκυος και δεν τα έχει καταφέρει, είτε είναι έγκυος και προσέρχεται για την παρακολούθηση της κύησης.

Οι ρυθμοί ζωής της γυναίκας και ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η γυναίκα, που παλαιότερα παντρευόταν σε νεαρή ηλικία και περιοριζόταν σε οικιακές ασχολίες, σήμερα σπουδάζει και εργάζεται. Συνεπώς, η επίτευξη εγκυμοσύνης καθυστερεί και μετατοπίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο βασικότερος και πιο καθοριστικός παράγοντας γονιμότητας είναι η ηλικία. Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Οσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα, και κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν. Το αποκορύφωμα της γονιμότητας βρίσκεται ανάμεσα στην ηλικία των 23-31 ετών. Στις ηλικίες 31-35 ετών, τα ποσοστά αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται κατά 3% περίπου το χρόνο. Επειτα, η μείωση επιταχύνεται, και στην ηλικία των 39 ετών το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται κατά το ήμισυ από αυτό των 31 ετών. Από την ηλικία των 39 ετών έως την ηλικία των 42, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι κατά το ήμισυ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 ετών δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει. Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει θετικά και αποτελεί σύμμαχο για τη γυναίκα που επιθυμεί εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν βοηθήσει σημαντικά τη γυναίκα όχι μόνο στην επίτευξη εγκυμοσύνης μέσω εναλλακτικών μεθόδων γονιμοποίησης, αλλά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Συνεπώς, τα ζευγάρια με τη σωστή παρακολούθηση και καθοδήγηση  μπορούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να αποκτήσουν παιδιά.

Ο τοκετός αποτελεί επίσης μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας και γεγονός το οποίο θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη της για πάντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το βιώσει ως την πιο όμορφη στιγμή της ζωής της και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων με ένα πλάνο τοκετού το οποίο θα αποτυπώνει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της. Ο φυσικός - φυσιολογικός τοκετός είναι η πρώτη επιλογή και κάθε είδους παρέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάχουν ισχυρές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες ώστε όταν έρθει η στιγμή να βιώσουν το τοκετό τους όπως πραγματικά επιθυμούν απελευθερωμένες από φόβο και άγχος ώστε αυτή η εμπειρία να τους αφήσει μόνο ευχάριστα συναισθήματα και να αποτελεί την πιο γλυκεία ανάμνηση, αυτή της γέννησης του παιδιού τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebooklinkedininstagram

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: 2130276415

Κινητό: 69448210821

E-mail: agadrakdr@gmail.com

Διεύθυνση: Βασ. Παύλου 49 Βούλα, 16673

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc